Batavus Velder E-Go Power

Bosch

Bosch is een Duits bedrijf en is marktleider in e-bike motoren. Deze motoren staan bekend om hun betrouwbare en stabiele ondersteuning. Bij deze motoren heb je de controle en kun je vertrouwen op een stevige en slimme duw in de rug. De Bosch motoren kennen 5 types. Deze types blinken uit in de verschillende fietsomgevingen. Zo zal je met de ene meer overweg kunnen in het bos, waar de ander beter tot zijn recht komt tijdens een lange fietstocht. De Bosch motoren zijn allemaal voorzien van een rotatie- en druksensor.

Naar fietsen met Bosch
Cortina E-U4

Bafang

Bafang is een Chinese producent en op de e-bike markt geen onbekende. Naast Bosch is Bafang een van de meest gebruikte motormerken voor de elektrische fiets. De motoren van Bafang geven een krachtige en goede ondersteuning. De motoren van Bafang zitten prijstechnisch in een lagere prijsklasse en zijn daarom erg geliefd als tegenhanger van merken als Bosch en Shimano. De Bafang motoren kennen 3 types, waarvan 2 types met druk- en rotatiesensor en 1 met enkel een rotatiesensor.

Naar fietsen met Bafang

Shimano

Shimano is een bekend merk op de fietsmarkt. Ook de motoren van Shimano hebben een groot aandeel in de e-bikemarkt. Deze motoren vind je vanwege hun sportieve karakter veel terug op elektrische hybride fietsen of mountainbikes. De Shimano motor kent verschillende types die in diverse omstandigheden uitblinken. De motoren van Shimano zijn allemaal voorzien van een rotatie- en druksensor.

Naar fietsen met Shimano
Batavus Finez E-Go

E-motion

De E-motion middenmotor is een motor die je terugvindt op Sparta en Batavus fietsen. De motor is erg aantrekkelijk dankzij de fijne prijs-kwaliteit verhouding. De motor valt namelijk in een lagere prijsklasse t.o.v. bijvoorbeeld Bosch. Deze motor heeft een fijne ondersteuning met een kracht van 60Nm en alleen een rotatiesensor. Dit maakt de motor erg prettig voor mensen met fysieke problemen, die zelf weinig tot geen kracht kunnen zetten. Wel past de ondersteuning zich niet aan je fietsgedrag, waardoor de motor minder zuinig is dan motoren met een druksensor.

Naar fietsen met E-motion

Wat betekent de indicatie ‘Nm’?

De afkorting Nm staat voor Newton per meter. Dit is een indicatie van het maximaal mogelijke draaimoment. Met andere woorden, dit is een indicatie van de kracht van de motor. De meeste voorwielmotors hebben een maximaal draaimoment van 25Nm.  Middenmotors liggen gemiddeld hoger, minimaal 40Nm en maximaal 90Nm.

Middenmotors met een maximaal draaimoment van meer dan 50Nm worden vaak gecombineerd met een derailleurversnelling of een speciale sterkere naafversnelling. Dit omdat de kracht op de gewone naafversnelling dan te groot is.  Ook adviseren we om bij een naafversnelling de voeten stil te houden als je schakelt.

Cortina E-U4 Solid ActiveLine

Wat zijn een rotatie- en druksensor?

De rotatiesensor is een sensor die de snelheid van de draaiing van de trapas meet. De rotatiesensor meet dus de trapfequentie. Op basis hiervan weet de motor dat je aan het fietsen bent en dat hij kan beginnen met ondersteunen.

De druksensor is een sensor die de trapkracht meet. Als de sensor meer druk op de pedalen voelt, gaat de motor ook meer ondersteunen. Meet deze minder kracht, dan geeft hij ook minder ondersteuning.

De motoren met rotatie- én druksensor zijn dus slimmer. Ze meten je fietsgedrag beter en kunnen daarom een aangepastere ondersteuning bieden.

De motoren met rotatie- én druksensor zijn dus slimmer. Ze meten je fietsgedrag beter en kunnen daarom een aangepastere ondersteuning bieden.

Dit is vooral bij hoogteverschillen in het voordeel. Waar je heuvelop minder snel gaat trappen, meet de druksensor meer druk waardoor hij weet dat de motor meer kracht moet geven. De middenmotor ondersteunt stabieler en voelt natuurlijker aan.  Daarnaast verbruiken ze niet meer van de accu dan nodig is.

Toch hebben motoren met alleen een rotatiesensor, een belangrijk voordeel voor mensen met knie-, spier- of hartproblemen. De rotatiesensor vereist namelijk enkel beweging en geen druk om een krachtige ondersteuning te bieden. Personen die weinig druk kunnen leveren op de pedalen, hebben daarom veel meer baat bij een middenmotor zonder druksensor.

Overzicht middenmotoren

Hier onder vind je een overzicht van de verschillende middenmotoren die je in onze collectie kunt tegenkomen.