Ketting

De fietsketting is de aandrijving zoals we die allemaal kennen. Je kunt hem terugvinden op fietsen met dichte én open kettingkast en zowel met naafversnelling als derailleurversnelling. De ketting is universeel en komt in elk segment van de fietsenmarkt terug. De ketting moet regelmatig worden gesmeerd (zeker met open kettingkast) en bijgesteld.

Naar fietsen met ketting

Riem

De riem is een aandrijfsysteem, wat niet langer bestaat uit schakels, maar uit een band; ook wel beltdrive genoemd. De riem is gemaakt van carbon draden met vertanding en is slijtvaster dan de ketting. De Gates CDX riem gaat wel tot 4x langer mee! Een riem roest niet, vereist geen onderhoud en is stiller dan de klassieke ketting.

Je vind de riem vooral terug op het hoogwaardigere en duurdere segment e-bikes en stadsfietsen. Je ziet hem eigenlijk altijd in combinatie met een gewone, traploze of eBike versnellingsnaaf. Doordat de riem geen zijwaartse speling kent, kan deze niet worden gecombineerd met een derailleurversnelling. Daarnaast kan de riem niet zomaar op elke fiets worden gelegd, je moet er een speciaal soort frame voor hebben.

Naar fietsen met riem
Batavus Finez E-Go Power Exclusive

Gates CDX vs. CDN

De bekendste producent van de riemaandrijving is het merk Gates. Bij Gates onderscheiden ze 2 riemtypen: de CDX en de CDN.

De Gates CDX vind je veel terug op het hoge segment e-bikes, vanwege zijn sterke en slijtvaste karakter. De CDX gaat zo’n 3-4 keer langer mee dan de reguliere ketting. De CDN gaat tot 2x langer mee dan een ketting. De Gates CDN vind je veel terug op het hoge segment gewone fietsen.